Gondoltam összeütök egy kis beszámolót azokról a gépekről, melyeket istápolok nap, mint nap. Szigorúan csak érdeklődőknek, mert most kocka kompatibilis dolgok jönnek….

Az első szerver, ahol említeni lehet bármiféle szerver adminisztrációs tevékenységet, egy sima, mezei alkatrészekből összeállított gép volt (illetve más funkcióval ma is létezik).

OSIRIS

Nálunk csak Osiris néven híresült el, szolgálatait 2003. októberében kezdte. Debian linux oprendszerrel, „klasszikus” webhosting területen. Ezen kezdtünk hostolni több weboldalt, de pár év alatt kinőttük. Apache webszerver, PHP4, MySQL, Qmail, Spamassassin, ClamAV futott rajta, sőt huzamosabb ideig Call of Duty játékszervernek is használtuk. Akkor még bírta a terhelést. Képet nem találtam, a gép jellemzői:

2.6 GHz Celeron CPU, 2 x 512 MB DDR RAM, 2 x 80 GB Maxtor HDD (software-es RAID 1), ASUS alaplap, CaseTek ház, Chieftec 360 W táp. Ennyi. A mai napig működik, most fejlesztői, irodai szervernek használjuk Deian Etch rendszerrel, Samba-val, Apache, Zorp, MySQL megy – több más mellett – rajta.

OTHELLO

Osiris utódja (mi jól meg tudjuk keverni a mitológiát, irodalmat, történelmet :). Ez már egy igazi szervergép, 2006. nyarán vásároltuk, teljesen új állapotban, garival, meg mindennel. Akkor döntöttünk mellete, mikor már láttuk, hogy a régi gép teljesítménye, tárhelye kevés lesz hosszú távon. Akkor is a hosszú táv mellett voksoltunk, mikor kifizettük érte az igen borsos – kicsit több, mint félmillió forintot (nettóban) -, mivel megbízhatónak, könnyen skálázhatónak, erősnek tűnt. Ezek mind igazak is a mai napig, ámbár a skálázást már inkább jóval olcsóbb SATA merevlemezekkel szeretnénk végezni, mint U320-as hotswap SCSI lemezekkel…

A gép csak jóval később, 2007. év végén állt szolgálatba, több körülménynek köszönhetően. Azóta is ezen a gépen hostolunk több tíz weboldalt, pár száz email fiókot. Debian linux, alatt a webszerver részért Apache, Zorp, PHP4 és PHP5, MySQL; a levelezésért Postfix (MySQL backend), Amavis, ClamAV, Spamassassin, Maildrop, Courier-IMAP (SSL is), Courier-POP (SSL is) (nemsokára Dovecot lesz helytte); webstatisztikáért Awstats; FTP protokollért Pure-FTPd felel.

Azt hittem nem tudom leírni. Természetesen sok apró program, és környezeti kialakítás adja még a szerver egészét. Például az LVM is, ami 2008. májusában egy nem várt, fél órás áramkimaradás miatt nagyon csúnyán leállította (~18 órára) a rendszert. Elég váratlan, és tanulságos is volt. A rendszer fele eltűnt a hibának köszönhetően. A linux-barátok értik: a /lib és az /usr/lib könyvtárak teljes egészében megsemmisültek… Egy álló éjszaka (és előtte egész délután) hárman fáradoztunk azon, hogy visszaálljon minden a helyére.

Azóta szerencsére nem volt ilyen fennakadás, jelen pillanatban a gép uptime-ja 282 nap, a MySQL-é 224 nap, több, mint 440 millió lekéréssel, 904 GB forgalommal. De az apache (2.2.10) is jól áll, 110 nap és 1359.3 GB megmozgatott adat.

A gép egy IBM x226. 1x 3.0 GHz Intel Xeon CPU (duál lehetőség megvan), 2 GB ECC DDR RAM, 2 x 146 GB U320 HotSwap SCSI HDD (sw RAID 1), 2 x 514 W redundáns tápegység. Nehéz és szép, zárható ház 🙂 Fekete, mint az éj! Itt tudok képeket is mutatni.

[autoviewer id=”14″ width=”480″]

Leon szerverek

Külsős rendszergazdaként még két gépet „adminolok”, melyek szintén hosting szolgáltatást látnak el. Az egyik közülük kizárólag névszerverként működik,  a másik biztosítja a hostingot. Oprendszer mi más lehetne itt is, mint Debian. 🙂 A kisebbik gépen DJB DNS és Munin fut mindössze. Ez egy IBM e330, 2x 1266 MHz P3 CPU, 2 GB RAM, 2 x 9.1 GB SCSI HDD.

A nagyobbik gép egy IBM e326m, 2 x AMD Dual Core Opteron 280 (2400 MHz) CPU, 4 GB ECC DDR RAM, 2 x 250 GB SATA HDD (sw RAID 1). Nagyon jól teljesít. Debian Etch és szinte minden ugyanúgy, mint Othello-n.

Egyetlen kép, amikor a két gépre rendszert telepítettem (2007. novemberben). A két gép szépen egymáson hasalt.

IBM x330 és e326m

Jelenleg ezt a négy gépet abajgatom. Rendszermonitorozást mindenhol Munin adja, elég részletességgel ahhoz, hogy a hibákat észre lehessen venni.  Szerencsére sok gond nincs velük, mindegyik jól teljesíti a szolgálatot. Azt csiripelték a madarak, hogy nemsokára kapok melót egy nagyobb vas „személyében”, ami szintén IBM szerver, valami 4 processzoros, 16 GB RAM-os szörnyeteg. Bár mai szemmel nézve ez nem is olyan nagy rém, inkább megfelelő erőtartalékokkal ellátott gép, ami kiválóan alkalmas lenne virtualizációs megoldásokra is.

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

1 Comment

  1. Barbi

    Válasz

    De KOCKA vagy Dani, csak a „rólam” résznél nincs lehetőség beírni:D

Leave a comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük