Elsősorban azért, mert semmit nem lehet elérni vele. Még miért? Hát elmondom…

Amikor valamin felháborodik egy kisebb-nagyobb embertömeg, csak idő kérdése, mikor bukkan fel egy „írd alá a petíciót, ha nem akarod, hogy …” inger, valamelyik – rossz esetben több – ismerősünktől. Erre persze a közösségi média kiválóan alkalmas.

Aztán persze minden jó érzésű ember odacsődül a megadott linkre, hogy TÖK ISMERETLEN, tovább megyek: HITELTELEN emberek kezébe, önként és dalolva letegyen olyan – megfelelő kezekben – értékes adatokat, amelyeket egyébként más helyen nem is szívesen ad meg.

Mindjárt részletezem miért probléma ez, és miért lenne érdemes előbb gondolkodni, mint indulatból cselekedni.

Adott mondjuk egy petíció-aláíró oldal. Legyen mondjuk ppp.com (kitalált). Ezen van egy tök alap oldal, nincs is igényesen kialakítva, de a célra megfelel. Lehet adatokat megadni, listáz is, csatlakozhatunk is az aláírók népes táborához, stb.

Egy petíció aláírásához legalább három dolgot szokott kérni bármelyik hasonló oldal. Név, lakóhely, email cím. Ez már épp elég probléma abban az esetben, ha nem megfelelő, mondjuk LEGÁLIS, HITELES oldal kezébe adjuk az adatokat. Ha ennél többet kér, az csak kánaáni öröm az üzemeltetőnek. Mondjuk pl. nem, születési év. Csak hogy ne menjek túl messzire. Talán agyunk a telefonszámnál dobná le a láncot, de az kell a fenének. Miért?

Azért, mert már egy névvel (amúgy egyszerű programmal egy névről bármikor eldönthető, hogy milyen nemű az illető, akár már regisztrációkor), emailcímmel és (nyami) lakhellyel felépített adatbázis önmagában is jó pénzt ér. Arról nem beszélve, hogy ezt elég hitelesnek lehet mondani, hiszen az adatok frissek, és élő felhasználók adták meg önként…

De talán a legtöbb oldal nem is erre épít, hanem az oldalra kihelyezett hirdetésekre. Mivel dőlnek be a felhasználók, fut Google Adwords hirdetés pár helyen, vagy akár más is. A nagy számok törvénye alapján lesz is kattintás, de már a megjelenés is fizet. Vicceltek? Milyen jó biznisz már, nem?! Az oldal alig kerül valamibe, elkészíteni, üzemeltetni pici pénz, nem sok. Ehhez képest havonta akár alsó hangon több tízezer forintot is lehet vele keresni. Ha valaki tudja a módját.

Aztán, ami érdekes… A domain tulajdonosát nem lehet lenyomozni. Ez aztán a hiteles oldal! Fogalmunk sem lehet, hogy ki van mögötte! A fejelés, hogy ha kiírják: itt-ott megjelenik nyilvánosság előtt a petíció. És ha TÉNYLEG, nem csak KAMU, akkor mi van? Ugyan már!

Tényleg bárki elhiszi, hogy a mi kis hazánkban, ahol a bürokrácia legendás méreteket öltött… Ott, egy névtelen, ONLINE, kézzel még csak alá sem írt petíció bárhova eljut, és bármit változtat?

Tényleg elhiszitek? Mert én nem. Persze én talán más szemszögből látom a dolgokat.

Aki pedig ettől úgy érzi, hogy tett valamit az ügyért és ettől jobb neki, legyen úgy. A személyes, vagy személyesebb adataival mindenki maga rendelkezik. Akár jól, akár rosszul.

Azért én mégis arra buzdítanék mindenkit, hogy gondolkodjon, mert az interneten van veszélye pár dolognak! Örülnék, ha „hivatalos” híroldalakon nem buzdítanának ilyen értelmetlen petíciók aláírására. Legalább…

Ezt az írást nem kioktatásnak szántam, bármennyire is helyenként élesebben fogalmazok. Egy vagyok azon sok ember közül, aki jobban ismeri az internetes dolgokat egy átlagfelhasználónál, gondoltam próbálok segítséget, tudnivalót nyújtani.

Béke!

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Leave a comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük