Volt néhány emberi tévhitem a RAID-del kapcsolatban, de mindig tanul az ember. Azt hittem, hogy hw-s RAID esetén a vezérlő olyan file-szerkezetet készít a merevlemezekre, hogy azt „sima” rendszerrel, a vezérlő nélkül nem is lehetne elérni. Nos, tévedtem.

Az egyik, RAID-elt lemezt kivettem és teszt miatt betettem egy sima PC-be, SATA portra, debian alatt. Gondoltam újra partícionálom, és terheléses tesztet csinálok rajta, hogy kiderüljön, van-e valami fizikai probléma vele.

Meglepődve láttam, hogy a korábban felépített filerendszer az adatokkal együtt, ott van rajta, ahogy kell. Biztos, hogy ez csak nekem új, mert e témában túl sok gyakorlatom még nem volt, és az is lehet, hogy más vezérlővel – jelen esetben ez 3ware 9500S -, más RAID szinten – ez sima tükrözés, RAID-1 – nem így állna a helyzet.

Ez azért jó hír, mert ha bármi történne a vezérlővel (leszámítva mondjuk egy olyan extrém hibát, ha a vezérlő össze-vissza kavarná az adatokat, vagy esetleg valami miatt radírozná azokat), akkor alóla kivéve a lemezt, akár a rendszer is indítható (átmenetileg RAID nélkül), de ami talán fontosabb: az adatok elérhetőek.

Öröm a tanulás, és a tapasztalat szerzés. 🙂

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Leave a comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük